5 Nadelen Gastric Bypass

Nadelen

Het is duidelijk dat een gastric bypass ingreep werkt en invloed heeft op het lichaamsgewicht van patiënten.

Toch is deze behandeling niet zonder risico.

Bij iedere operatie die je doet neem je een bepaald risico.

En ondanks de positieve afslank resultaten zijn de risico’s van een maagomleiding wel erg groot.

Laat ik de mogelijke risico’s van een gastric bypass ingreep opnoemen:

Nadeel 1

De meeste mensen raken na de ingreep flink wat kilo’s kwijt.

Meer dan twintig kilo gewichtsverlies is niet ongewoon.

Maar eenmaal gewicht verloren na de operatie wil je natuurlijk dit nieuwe gewicht zolang mogelijk behouden.

Wat zijn de resultaten van de gastric bypass op de lange termijn?

Laten we eens kijken naar de wetenschappelijke studies die dit hebben onderzocht:

Uit een andere langdurige studie, gepubliceerd in 2016, blijkt dat de meeste patiënten 10 jaar na hun gastric bypass operatie nog steeds slanker zijn dan voor de behandeling.

In dit onderzoek werden patiënten onderzocht die een gastric bypass, maagband of gastric-sleeve operatie hadden ondergaan.

Na 10 jaar had de gastric bypass groep nog steeds 29% van hun oude gewicht van zich afgeschud.

Mensen die de Roux-en-Y maag-bypass (RYGB) ondergingen, hadden de beste afslank resultaten. Zij verloren 10 tot 17% meer dan de mensen met een maagband of gastric-sleeve operatie.

Slechts 3,4% van de bypass-patiënten herwon het gewicht dat ze 10 jaar na de operatie verloren hadden. Bijna 40% handhaafde een gewichtsverlies van 30% of meer.

De eerste twee jaar na een operatie vallen mensen veel af in gewicht en zijn ze blij. Maar studies verschillen in de afslank resultaten op de lange termijn.

Er is een grote groep mensen dat goede resultaten behaalt met een gastric bypass operatie, terwijl anderen weer tientallen kilo’s in lichaamsgewicht aankomen.

De eerste twee jaar na een operatie vallen mensen veel en zijn ze blij. Maar de jaren erna komen er weer tientallen kilo’s bij.

Ongezond eten saboteert de ingreep en zorgt ervoor dat je uiteindelijk weer dikker wordt.

Het succes op lange termijn is het hoogst bij mensen die realistisch zijn over hoeveel lichaamsgewicht verloren gaat en het aanbevolen dieet blijven volgen en lichamelijk actief zijn.

Nadeel 2

In principe gaat het afvallen na de behandeling vanzelf.

Je hoeft er weinig voor te doen. Zelfs al zou je willen dan kun je nog maar weinig eten.

Maar dat wilt niet zeggen dat de operatie geen risico’s kent die een gevaar vormen voor je gezondheid.

Na een maagverkleining blijven mensen doorgaans gedurende 2 tot 3 dagen in het ziekenhuis en zijn ze na 2 tot 3 weken in staat om weer alles te doen.

Ongeveer 10% van de patiënten heeft last van complicaties zoals:

 • Wondinfecties
 • Bloedingen
 • Spijsverteringsproblemen

Bijna 1 tot 5% van de mensen krijgt te maken met ernstige of levensbedreigende complicaties.

Dan kun je denken aan:

 • Longembolie
 • Naadlekkage
 • Vitaminetekort
 • Buikvliesontsteking
 • Inwendige darmbreuk
 • En zelfs het risico op overlijden!

Nee, ik overdrijf helaas niet..

Denk dus nooit te lichtzinnig over een maagomleiding.

En besef ook dat een gastric bypass een electieve behandeling is dat gedaan wordt op gezonde mensen. Een electieve behandeling is een operatie die uit voorzorg wordt gegeven.

Mensen met extreem overgewicht hebben een sterk verhoogde kans op allerlei gezondheidsrisico’s, maar lopen geen acuut gevaar.

Het is geen behandeling die noodzakelijk is omdat je anders de volgende dag dood gaat. Dat maakt de operatie voor gezonde mensen uiterst risicovol.

De kans dat er zo’n ernstige complicatie ontstaat is niet heel erg groot maar wel aanwezig. Houd dit dus altijd in je achterhoofd als je besluit een maagverkleining te ondergaan.

Nadeel 3

Maagverkleining is een remedie waar steeds meer mensen gebruik van maken.

Maar er zijn ook kosten verbonden aan deze behandeling en die worden niet in alle gevallen vergoed.

Of je als verzekerde in aanmerking komt voor een gastric bypass ingreep hangt af van een aantal factoren.

Die factoren zijn:

 • Of je dik genoeg bent (BMI > 40)
 • Of je lichamelijk gezond genoeg bent om de operatie te ondergaan
 • Of je andere dingen hebt geprobeerd om van je overgewicht af te komen
 • Of je een GO krijgt van de behandelend artsen

Is dat niet het geval?

Dan kan je fluiten naar een operatie die wordt vergoed en zal je de behandelkosten uit eigen zak moeten betalen.

En de gastric bypass is geen goedkope operatie.

 • De ingreep kost normaal gesproken tussen de 8000 en 10.000 euro.

De meeste mensen hebben een dergelijk bedrag niet op hun spaarrekening staan of willen hun zuurverdiende spaargeld daar niet aan uitgeven.

Nadeel 4

jojo effect voorkomen

Een gastric bypass is niet altijd het wondermiddel waar mensen met extreem overgewicht op rekenen.

Zoals je eerder in dit artikel hebt kunnen lezen, komt een groep patiënten na verloop van tijd weer in gewicht aan.

Gewichtstoename is een van de grootste nadelen op lange termijn.

Bij sommige patiënten is de maag na verloop van tijd uitgereikt, waardoor mensen meer voedsel kunnen eten voordat ze zich verzadigd voelen.

Het is daarom belangrijk dat je niet alleen kijkt naar het gewichtsverlies op de korte termijn, maar ook op de lange termijn.

Obesitas is een chronische aandoening die tot ernstige gezondheidsrisico’s kan leiden. Dit betekent dat het noodzakelijk is om je overgewicht weg te houden voor een optimale gezondheid.

Ook een gewichtsplateau komt vaak voor bij mensen die een gastric bypass operatie hebben ondergaan.

Als je langer dan een maand na de operatie geen gewicht verliest, dan is het noodzakelijk dat je het dieet of trainingsschema aanpast om het plateau te doorbreken.

Doe dit altijd in overleg met je begeleidend arts.

Het is gebruikelijk dat sommige patiënten een klein deel van hun gewicht terug krijgen voordat hun lichaamsgewicht stabiliseert. Dit komt omdat het lichaam zich aanpast aan zijn nieuwe vorm en gewicht.

Het is echter mogelijk dat je veel meer aankomt in gewicht als je niet bereid bent om je levensstijl drastisch te veranderen en gezonde keuzes te maken. Een gastric bypass operatie is daarom beslist geen wondermiddel.

Voor iemand die al zijn hele leven te zwaar is geweest, kan het moeilijk zijn om plotseling te leven met een slank figuur.

En als mensen veel afvallen houden ze vaak overtollige huid over. Dit kan frustrerend zijn voor iemand die veel is afgevallen.

De elasticiteit van je huid hangt af van een aantal factoren, o.a. hoelang je zwaarlijvig bent geweest en welke leeftijd je nu hebt.

Behalve dat overtollige huid esthetisch niet erg mooi is, kan het ook zorgen voor huiduitslag, infecties en zelfs rugpijn. Bovendien kan overtollige huid je ervan weerhouden om zo lichamelijk actief te zijn als je wilt.

Nadeel 5

stress oorzaak van hoge bloeddruk

Een ander belangrijk nadeel van maagverkleining is dat de onderliggende oorzaak van extreem overgewicht niet wordt aangepakt.

Want hoewel een gastric bypass operatie tot fors gewichtsverlies kan leiden, kan het oorspronkelijke gewicht weer terugkomen.

Als je de neiging hebt om jezelf vol te duwen met eten, en iedere keer een extra hap neemt bij elke maaltijd, dan kan je de maag gaan uitstrekken.

Na verloop van tijd zal je meer en meer eten. Dit is voldoende om na verloop van tijd weer in gewicht aan te komen.

Om deze reden is het belangrijk dat ook psychologische ondersteuning zoals gedragstherapie wordt gegeven aan mensen die een maagverkleining hebben ondergaan.

En samen met professionele hulp is het van cruciaal belang om iemand gemotiveerd te houden om op gewicht te blijven.

Mensen die lijden aan obesitas moeten niet worden opgejaagd met wilskracht. Ook de slogan ‘eet minder, beweeg’ meer is veel te onvolledig.

In de meeste gevallen ligt er een trauma aan ten grondslag.

Een trauma (mishandeling, misbruik, verwaarlozing, etc.) in de jonge jaren kan de ontwikkeling van de hersenen beïnvloeden en neurologische gevolgen hebben.

Dit kan ervoor zorgen dat iemand minder reageert op beloningen. Een tekort aan positieve emoties verhoogt de kans dat iemand klinisch depressief wordt.

Dit verhoogt ook het risico op een (eet)verslaving omdat sommige slachtoffers niet meer in staat zijn om op een natuurlijke ‘high’ te worden.

Het is deze verslavingsgevoeligheid, in combinatie met wat sommige slachtoffers beschrijven als ‘een verlangen om minder aantrekkelijk te zijn’, dat zorgt voor een groter risico op obesitas.

Vrouwen vertelden in het grootschalige onderzoek dat ze zich zelfverzekerder voelden toen ze dikker waren. Ze voelden dat hun extreem overgewicht hielp om seksuele avances van mannen af ​​te weren.

Het trieste van alles is dat deze mensen ten onrechte door de maatschappij worden gezien als lui en dom. De beste behandeling is waarschijnlijk (in algemene zin) naar de psycholoog gaan.

En natuurlijk speelt omgeving en opvoeding een grote rol.

Als je omringt wordt door mensen die lijden aan extreem overgewicht, dan wordt een aanpassing erg lastig. Met name voor kinderen is het ontzettend belangrijk dat ze leren om gezond te eten.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat deze kennis hen helpt om later gezondere keuzes te maken

Conclusie:

Een maagverkleining zorgt voor een belangrijke verandering in iemand zijn leven.

Veel mensen onderzoeken jarenlang alle mogelijkheden naar een maagomleiding maar ondernemen nooit actie. Ze vinden de risico’s te groot of willen niet stoppen met minder eten.

Maar toch zien we dat de gastric bypass steeds populairder wordt.

Hoe kan dat?

Een van de redenen is dat er veel commerciële belangen in het spel zijn. Tegenwoordig is er marktwerking in de zorg en worden ziekenhuizen per verrichting betaald.

Ze hebben er daarom belang bij om zoveel mogelijk behandelingen te doen, want dan verdienen ze meer.

error: Content is protected !!